Mønsted
Rejser

Har du besøgt Mønsted Kalkgruber?

Hvornår har du sidst besøgt Mønsted Kalkgruber? Har du nogensinde været der, har det overhovedet haft din interesse eller er du også en af dem, som faktisk aldrig har hørt om Mønsted Kalkgruber. Så læs med her og få mere nyt fra Viborg næste gang du kommer til området.

Mønsted Kalkgruber, ja navnet siger det næsten i sig selv, med det er altså nogle kalkgrupper som er en slags huler og derinde er der i rigtig mange år blevet brudt kalk til når man skulle bygge forskellige ting, det kunne være klostre og kirker i gamle dage.

Mønsted Kalkgruber er ikke de eneste i Danmark, der ligger også kalkgrupper andre steder i landet for eksempel Daugberg Kalkgrube og Tingbæk Kalkgrube som alle består af hævede kalklag, som man benyttede sig af i gamle dage.

Sjove dyr i Mønsted Kalkgruber

I disse kalkgruber kan der ikke leve meget. Ingen mennesker og stort set ingen dyr. En enkelt dyr er god lidt uden for pædagogisk rækkevidde. Et dyr som de færreste synes er særligt sødt. Nogle vil finde dem fascinerende, andre vil finde dem tæt på ulækre. Kun få vil være fascineret af dem, og nok mest dem, der arbejder med dyr i deres hverdag.

Vi taler om flagermus. I Danmark har vi ikke så mange dyr, der kan eller vil bo i huler, men flagermusen trodser lige præcis denne lokation, eller skal vi snarere kalde det beliggenhed og kan faktisk leve i disse kalkgruber. Det er faktisk sådan at specielt kalkgruberne i Jylland ofte har besøg af flagermus om vinteren.

Flagermusene kommer allerede i sensommeren, i løbet af august åned, hvor de parrer sig og dernæst går de i dvale indtil de på mirakuløs vis dukker op igen om foråret. Hvis du tager til kalkgruberne i Jylland vil du kunne støde på forskellige slags flagermus, både den almindelige vandflagermus og den der hedder damflagermus.

Men eller uden flagermus er det et besøg værd, hvor der hvert år kommer forskellige turister og ser det. Det siges at der er mejerier, som dyrker deres oste i disse kalkgruber både på grund af den lave temperatur, som forbliver lav hele året rund og på grund af den høje luftfugtighed.

Hvis du en dag får en rundtur ved Arla, vil de måske kunne fortælle om hvordan de modner deres oste i kalkgruberne, da det åbenbart er et miljø, der er fantastisk til sådan noget. Det er et besøg værd, pak bilen og kom afsted hurtigst muligt.